Geschiedenis van Z&PC Bubble
Herinneringen van Wim Venema (1931)
Moi voorzitter,
Door een toeval kwam ik terecht op de website van Z&PC BUBBLE en toen ging mijn hart plotseling sneller kloppen, want ik werd als vanzelf weer herinnerd aan de tijd van toen ik nog jong was en in Veendam woonde.
Ben geboren in 1931 en t/m 1951 in Veendam gewoond. Als gezin hadden we destijds een zogenaamd “volksabonnement”. Je droeg een ronde penning met een nummer, dus voor de armen waarvan de vader in de steun liep. Wat inhield dat je alleen kon zwemmen op wat ze nu daluren zouden noemen.
De eerste officiële zwemlessen kregen we van badmeester A.F Reinders en wel aan de lange hengel. Ofschoon ik gehandicapt was (mis linkerbeen volledig) kon ik toch aardig meekomen in het water en ik werd dan ook lid van ZPC Bubble. Bij deze vereniging deed ik mee aan zwemwedstrijden (ooit nog Groninger kring kampioen geweest) en speelde er waterpolo.
Uit die periode herinner ik me nog dat we met een groepje waterpoloërs tussen de middag trainden en dat ging er bijzonder ruig aan toe en we noemden het spelletje dan ook “waterrugby”. Alles was geoorloofd en regels bestonden er niet. Z&PC BUBBLE had in de jaren 1938/1943 een waterpoloër (Jan Pot, een forse dikbehaarde torso) die de bal over een afstand van plus minus 50 meter kon schieten (de afstand van het oude zwembad aan de Langeleegte, niet meegerekend de ruimte achter het plankier).
Oorlogservaringen
Uit de oorlogsjaren (Duitse bezetting) herinner ik mij nog dat een aantal Duitse officieren met hun poedies naar het zwembad kwamen en over het middenplankier flaneerden naar het strand. Een paar kameraden en ik kwamen op het lumineuze idee om eens met een of meer van die poedies een grap uit te halen. We verscholen ons min of meer achter de duikplank en toen er weer eens een groep (bezakt en bepakt) langskwamen, donderden we per ongeluk een tweetal meiden in het diepe met tas en al. Een gedonder dat dit heeft gegeven! De Duitse politie (SS) kwam er zelf aan te pas en ondervroeg ook de badmeester (die het wel gezien had). Maar die wist ofschoon hij het wel gezien had van niks, zijn naam was haas.
Een naam van een zeer goede zwemmer uit “mijn”periode schiet me ineens te binnen, namelijk Frits Verzijlbergen (een Indo, als ik mij goed herinner). Heeft ook nog mee gedaan aan de Nederlandse Kampioenschappen in 1947.
Bedrijfskampioenschappen
Z&PC Bubble organiseerde destijds Bedrijfskampioenschappen – estafette, waaraan bekende Veendammer bedrijven als DWM (AVEBE), OJM, van Linge, enz. konden meedoen met 3 personen. Ik werkte toen bij OJM (O.J. Meijers Dextrinefabriek) tegenover de elektriciteitscentrale aan de Molenstreek 109. Wij wisten daar de zilvere medaille te winnen.
Voorwerpen uit het verleden
Merkwaardig genoeg bezit ik nog steeds de door mijn moeder gemaakte waterpolokapje (zwart/wit), maar helaas het kapje van Z&PC BUBBLE niet meer.
“Ik vuil mie nog aaltied ain Veendammer en old Bubble lid”.
Wim Venema
De historie van Bubble
De ontwikkeling van het zwembad
Aan de Langeleegte is al sinds 1912 een zwemplaats in een doodlopende wijk. In 1915 wordt een sportveld aangelegd met overdekt tribune die tevens de ingang wordt voor het er achter gelegen zwembad met duikplank en kleedhokjes. Het water wordt ook regelmatig gecontroleerd dit i.v .m de ziekte van Weil. Dit bad wordt in 1933 verbeterd met betonnen randen en een zonneweide, dit op aanraden van artsen. In dit bad krijgt de gelegerde marechaussee uit Muntendam les in reddend zwemmen en dit nu is de aanleiding geweest voor de oprichting van Bubble.
Oprichting van de vereniging
Een stel jonge mensen vond dat zwemmen wel leuk en ging aan het overleggen met als resultaat een nieuwe zwemclub. De eerste voorzitter, op reis in Engeland valt het woord ‘Bubble’ op en noemt het als suggestie op de nieuwe zwemclub zo te noemen. Het woord komt ook dicht bij het Groningse woord ‘brobbel‘ wat ook waterbellen betekent. De nieuwe club wordt officieel opgericht op 30 augustus 1932 en daarvoor werd op 28 augustus al de eerst wedstrijd georganiseerd, waar 300 toeschouwers op af kwamen. Wedstrijden bestonden toen behalve uit zwemmen ook uit schoonspringen, demonstraties reddend zwemmen en een polowedstrijd. Tijdens de oorlogsjaren werden om het hoofd boven water te houden ook feestelijke avonden georganiseerd met revue’s.
Groeifase en Jubilea
Het derde lustrum in 1946 wordt extra feestelijk door de organisatie van de Ned. Zwemkamp. waar wordt ingeschreven op 115 persoonlijke nummers en 12 estafettes. De deelnemers logeren op gastadressen en kamperen op het terrein van de toenmalige ijsclub. Dit is het eerste jaar dat de KNZB selectie toepast en ook worden er de finales junioren gezwommen. Coby Floor wint het schoonspringen, ze had het jaar daarvoor nog de duikplank kapot gesprongen, die nu was vernieuw met een roller en een nieuwe kokosloper. De keerpunten werden bekleed met vooroorlogse kokosstalen. Zelfs de voorzitter van de NOC C.F. Pahud de Mortanges komt zondags kijken.
Reislust
Na de oorlog wordt getracht om de sport uitwisselingen met het buitenland weer op gang te krijgen in 1948 komt New Castle op bezoek bij Bubble. In 1949 Triton Club Micheville uit Frankrijk en Pontefract uit Engeland. In 1950 gaat een groep Bubbelaars mee met een sportuitwisseling naar Pontefract en datzelfde jaar gaat Bubble op tegen bezoek In augustus is Micheville aan de beurt waar het lekker zwemmen is in een verwarmd bad. Maar de ’toilettes turques’ worden niet erg op prijs gesteld. Zelfs Duitsland stond weer vrij snel op het programma, maar daar moest wel toestemming voor worden gevraagd omdat dit na de oorlog zeer gevoelig lag.
De jaren 50/60 zijn erg succesvol met deelname aan de Ned. Asp. Kamp. Bubble zit bij de 10 beste aspiranten ploegen van Nederland. Er wordt zelfs getraind voor limieten op de Olympische spelen in Melbourne 1956,die helaas niet doorgaan. De vedetten van die tijd waren o.a. Wim de Jonge, Klaas Koetse en Piet vd Scheer. Laatste van dit tijdperk is Jeanne vd Scheer die in 1958 jeugdkampioene wordt op de 100 school in 1.26.6.
Een nieuw bad in 1954 en daar komt zelfs bondscoach Dries Peute zwemmen trainen met de selectie voor Melbourne die op trainingskamp waren in Gieten.
Het 25 jarige jubileum wordt groots aangepakt met een week vol festiviteiten, dankzij een open bad, veel steun van de middenstand, feestcommissie BOK en de leus “I’m Forever Blowing Bubbles” en met als hoogtepunt de ‘Miss Bubble‘ verkiezing. Dit was volgens de toenmalige regels ‘onfatsoenlijk’ terwijl de festivalvoorzitter olie op het vuur gooit door de winnares een ferme zoen te geven.
Naast voorzitter Suurmeijer, 25 jaar in functie bij Bubble, verdient ook Jaap Buiskool aandacht, deze droeg de zwemsport een zeer warm hart toe. Via lidmaatschap, polo, trainen, tech. Commissies, bestuurslid, Kring, sportcommissie KNZB en directeur Bondsbureau KNZB, gaat hij diverse malen mee met nationale zwemteams en met als hoogtepunt zwemofficial bij de Olympische spelen in Rome. Hij overlijdt in 1953 en krijgt postuum de Bredius medaille van de KNZB.
Het jeugd waterpolotoernooi later het Jaap Buiskool polotoernooi wordt 25 keer gespeeld in het buitenbad en dan valt het doek omdat het bad dicht gaat en in 1973 gaan we overdekt zwemmen en poloën.
In 1975 start het Internationaal zwemtoernooi van Bubble. Na een eendagswedstrijd wordt het al snel naar twee dagen gebracht. Dit toernooi is in zijn soort de grootste van Nederland en is nog altijd zeer gewild. Voor de opening hebben we zelfs Erica Terpstra 2 keer weten te strikken.
Wendel van Veen wordt Ned. Kamp. op de 100 rug in 1982 en Linda Moes een jaar later op de 100 school. Oud Bubble zwemster Linda Moes, evenals Marieke Mastenbroek deden mee op Nationaal en Internationaal niveau.
Poloteams halen regelmatig de bondscompetitie en ze gaan zelfs voor een polotrip naar Malta, Waar ze in zee water poloën.
Een uniek evenement was de komst van Pieter v/d Hoogenband in november 2000 voor een zwemclinic en lezing naar Veendam. Hij was met vooruitziende blik al voor de Olympische spelen vastgelegd.